INVESTITORE RASTERUJE VUČIĆ, A NE ŠTRAJKAČI U FIATU

1024 819 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija osuđuje neodgovornu izjavu Aleksandra Vučića da država kao manjinski vlasnik FIAT-ove fabrike u Kragujevcu nema mogućnost da utiče na završetak štrajka, i da štrajk odbija strane investiture od ulaganja u Kragujevac.
Umesto što glumi nemoć, Vučić mora da obavesti javnost kakav je uopšte stav Republike Srbije prema štrajkačkim zahtevima, da li su zahtevi za državu kao vlasnika 33.33% preduzeća FCA Srbija prihvatljivi ili ne, da li je o svom stavu obavestila većinskog vlasnika i šta joj je većinski vlasnik odgovorio? Iz Vučićeve izjave da je „uvek na strani radnika“ verovatno treba da shvatimo da za Republiku Srbiju štrajkački zahtevi jesu prihvatljivi, to jest da se manjinski i većinski vlasnik FCA Srbija ne slažu po pitanju štrajka. Ako je to tačno, a Vučić nam jasno sugeriše da jeste, kakvu to onda poruku predsednik Srbije šalje investitorima? Da je Srbija zemlja u kojoj većinski partner zajedničkog ulaganja uživa potpuno samovlašće, u kojoj manjinski investitor ima pravo samo da kuka nad svojom sudbinom, da su upravljačka prava mrtvo slovo na papiru čak i kada je nosilac tih prava država, čak i kada „manjinski“ udeo iznosi trećinu od ukupnog vlasništva?
Lošu investicionu klimu ne stvaraju opravdani zahtevi radnika da imaju pristojne zarade i humane uslove rada, nego vlast koja poručuje ulagačima da je zakon jačeg jedini koji važi u Srbiji. Ako nismo u pravu, Vučić će nas lako demantovati – samo neka obelodani ime navodnog investitora koji je zbog štrajka u FIAT-u odustao od ulaganja u Kragujevac.

U Beogradu 7. jula 2017. godine

Sekretarijat SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.