GERONTOLOŠKI CENTRI: UMESTO STALNOG ZAPOSLENJA – KARANTIN!

960 960 Partija radikalne levice

Vlada Srbije i nadležno ministarstvo, umesto da prihvate apel Socijaldemokratske unije i usvoje uredbu o zapošljavanju na neodređeno vreme zdravstvenog osoblja u gerontološkim centrima, kao što su prethodno uradili u zdravstvenom sektoru, odlučili su da te iste heroje i heroine koji brinu o našim najstarijima stave u svojevrsni zatvor na 14 dana.

Naime, Vlada Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja doneli su  10. aprila uredbu o “izolaciji u izolaciji” u gerontološkim centrima.

Pomenuta uredba, prema rečima ministra Đorđevića, primenjivaće se prilikom i najmanje sumnje da je neko oboleo od Covid19, a ustanove će postajati karantin i za osoblje i korisnike u trajanju od 14 dana, potencijalno i do 28 dana. “Sumnja” ministra Đorđevića može se lako konstatovati već sada, naročito kod hroničnih bolesnika kojih je u gerontološkim centrima većina. Kako ministar misli da osoblje smesti na 28 dana u domove za stare zajedno sa korisnicima, kada za to ne postoji adekvatan smeštaj ni minimalni uslovi? Zar nije bilo logično da se u slučaju da je neko pozitivan na virus korona, svi zaposleni testiraju i pošalju u adekvatnu izolaciju ili samoizolaciju, a ne da se zadržavaju unutar ustanova?

Vlada je, umesto da motiviše osoblje u gerontološkim centrima zapošljavanjem na neodređeno i tako pokaže da je ono i sada i u budućnosti od najvišeg interesa za naše društvo, donela 1. aprila sramnu odluku o “dodatnom radnom angažovanju u gerontološkim centrima”. U toj odluci se medicinskom osoblju koje želi da u periodu epidemije radi u gerontološkim centrima bez blama nude – ugovori o privremenim i povremenim poslovima!

U trenutku kada svedočimo da su gerontološki centri najosetljivije ustanove u epidemiji Covid19 i da mogu postati nova žarišta sa katastrofalnim ishodima, Vlada Srbije u stvari je pokazala da joj briga o najstarijima uopšte nije bitna. Aktuelna Vlada Srbije očito ne ceni rad zdravstvenih radnika u gerontološkim centrima, ni sigurnost njih i njihovih porodica, a brigu o najstarijima, koje očito smatra teretom društva, želi da prepusti tržištu i privatnom sektoru, gde se sa minimalnim standardima uzimaju maksimalni profiti.

Socijaldemokratska unija zalaže se za gerontološke centre u javnom vlasništvu u kojima je briga o našim najstarijima dostupna svima i primer najvišeg nivoa takve usluge, a osoblje u gerontološkim centrima dobro plaćeno i motivisano. Samo se takvom politikom može izgraditi društvo jednakosti i solidarnosti, pravedno društvo dostojno čoveka.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.