Država Srbija izneverila radnike jer njome neko manipuliše

616 1024 Partija radikalne levice

Odgovor na izjavu predsednice Vlade u tehničkom mandatu Ane Brnabić da su radnici Fijata koji protestuju izmanipulisani.

Radnici i radnice Fijata moraju da biraju između biroa i napuštanja porodica i prijatelja, a sve zbog slugeranskog odnosa države prema stranim investitorima. Radnici i radnice Fijata nisu izmanipulisani već su svesni svog položaja i toga da ne mogu da se oslone ni na kakva obećanja poslodavaca, a ni Vlade koja tvrdi da ne zna ništa o poslovanju i planovima strane kompanije kojoj je davala brojne povlastice, a koja sada odlazi iz zemlje i ostavlja radnike na ulici. Glumeći nemoć pred investitorima, vlasti prebacuju odgovornost na radnike, pa tako treba podsetiti da je Ana Brnabić još 2017. godine optuživala radnike Fijata koji su štrajkovali da borbom za svoja prava teraju strane investitore. To savršeno ilustruje odnos vlasti u Srbiji u poslednjih 20 godina prema stranim investitorima — od rasprodaje društvenih preduzeća u pljačkaškoj privatizaciji, do bogatog subvencionisanja stranog kapitala koji nema skoro nikakve obaveze ni prema državi ni prema radnicima, preko liberalizacije Zakona o radu tako da omogući izrabljivanje radnika i radnica. Zato im radničko organizovanje smeta i zato konstantno pokušavaju da ga umire i uguše.

Zato hoću da pitam Anu Brnabić, ko manipuliše državom Srbijom, i za čije interese vlasti rade, pošto očigledno ne rade za interese radničke klase u Srbiji? Milena Repajić, članica Predsedništva Partije radikalne levice

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.