Međunarodni dan devojčica – podrška devojčicama

720 720 Partija radikalne levice

Povodom  ovogodišnjeg Međunarodnog dana devojčica, Forum žena Socjaldemokratske unije želi da podseti javnost na važnost obeležavnja ovog datuma. Ujedinjene nacije su 2011. godine donele rezoluciju kojom su usvojile 11. oktobar kao Međunarodni dan devojčica kako bi ukazali na izazove sa kojima se susreću devojčice širom sveta. Ovogodišnji Međunarodni dan devojčica posvećen je devojčicama u adolescentskom dobu.

“Moć adolescentkinje: Vizija za 2030“ kao zvančni slogan ovogodišnjeg Dana govori o budućnosti i tome da današnja ulaganja u obrazovanje i osnaživanje devojčica kroz ciljane programe i investicije doprinosi smanjenju siromaštva, nasilja i diskriminacije.

Želimo da skrenemo pažnju na činjenice da devočice u Srbiji ranije napuštaju obrazovanje, a 30% njih starosti od 15 do 19 godina ne pohađa školu. Takođe, one nemaju jednake mogućnosti za uključivanje u pojedine profesije kao što su sport, inžinjerske delatnosti ili policija. Devojčice do 15 godina starosti češće stupaju u brak ili vanbračne zajednice od dečaka. Devojčice su u većem procentu izložene diskriminaciji i različitim oblicima nasilja od svojih vršnjaka koji su dečaci.

Forum žena SDU zalaže se za uvođenje obaveznih časova zdravstvenog i seksualnog vaspitanja i obrazovanja za sve dečake i devojčice u osnovnim i srednjim školama. Posvećivanje posebne pažnje u prevenciji problema sa kojima se devojčice suočavaju mora da bude jedan od ključnih prioriteta društva. Takođe, neophodno je izbaciti sav diskriminatoran sadržaj iz postojećih obrazovnih programa i udžbenika – od biologije do verske nastave.

Nedostatak informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju sa jedne strane i pritisak sredine i tradicije prilikom izbora za nastavak školovanja i izbora profesije sa druge, devčjcice stavljaju u posebno nepovoljan položaj koji moze obeležiti čitav tok njihovog života i karijere.

Forum žena SDU će u narednom period u svom radu posvetiti posebnu pažnju problemima koje imaju adolescentkinje i aktivno predlagati rešenja relevantnim društvenim akterima.

Forum žena SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.