Vulin protiv ljudskih prava i demokratije

1024 680 Partija radikalne levice

Ministar Aleksandar Vulin svojom izjavom da zakon o istopolnim zajednicama „nikada neće proći kroz Vladu Srbije“, kao i da on kao ministar takav zakon neće potpisati rekao je dve stvari. Prvo, da Vlada Republike Srbije odbija da poštuje presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom su članice Saveta Evrope, što znači i Srbija, obavezane da regulišu status istopolnih brakova. Drugo, da ni ne poznaje svoja ovlašćenja, a ni politički sistem i demokratske procedure, pošto resorni ministri nisu nadležni za potpisivanje zakona.

Vlada Republike Srbije ovakvim istupom ministra Vulina poslala je poruku svim LGBT osobama, građanima i građankama Srbije, da ne mari za njihova prava.  Prava koja heteroseksualne osobe uživaju u braku, kao što su nasleđivanje, pravo na posetu partnera u bolnici, i druga prava uskraćena su našim sugrađanima i sugrađankama koji pripadaju LGBT populaciji.

Socijaldemokratska unija u potpunosti podržava sve inicijative za regulisanje ovog ljudskog prava. Bez obzira na to kako će se partnerstvo dve osobe istog pola zvati, zalažemo se za donošenje zakona koji bi omogućio sva povezana prava.
Još od 2013. godine ignoriše se model Zakona o registrovanim partnerstvima koji je došao iz nevladinog sektora.

Aktuelna Vlada još jednom je pokazala da nije zainteresovana za demokratiju, poštovanje i unapređenje ljudskih prava i unapređenje kvaliteta života svih građana i građanki Srbije. Socijaldemokratska unija zahteva da se Vlada Republike Srbije ogradi od ministrove izjave, a da on zbog nekompetentnosti da obavlja svoj posao bude smenjen.

 

Za Socijaldemokratsku uniju

Luka Božović,
potpredsednik

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.