Srbiji je potrebno obrazovanje koje podstiče maštu, a ne strah i beznađe

1024 768 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija upozorava građane i građanke Srbije da se iza Vučićeve bajke o blagodetima „dualnog obrazovanja“ krije samo još jedno budžetsko finansiranje privatnih investitora.

Republika Srbija već godinama daje privatnim kompanijama besplatno zemljište i infrastrukturu, i plaća im hiljade evra „po otvorenom radnom mestu“, dok zauzvrat ne uspeva da obezbedi radnicima i radnicama u novootvorenim fabrikama ni elementarna prava na pristojnu zaradu, zaštitu na radu i sindikalno organizovanje. Uvođenjem „dualnog obrazovanja“ Srbija će preuzeti na sebe još jedan trošak privatnih kompanija – da plaća obuku njihove radne snage.

Republika Srbija nema nikakav interes da svoj sistem obrazovanja usklađuje sa trenutnim potrebama poslodavaca. Naprotiv, naš interes je sistem obrazovanja koji omogućava mladima da razumeju svet oko sebe, da ne nasedaju na političke manipulacije kao što je, između ostalih, i bajka o navodnim prednostima „dualnog obrazovanja“.

Potrebno nam je obrazovanje koje podstiče maštu, preduzetništvo i životne planove, a ne obuka koja osuđuje radnike i radnice da do kraja života rade najniže plaćene poslove i svakodnevno strahuju da će ih izgubiti.

Stvarni cilj uvođenja „dulanog obrazovanja“ najjasnije se vidi iz Vučićevih uvreda upućenih prosvetnim radnicima da su „nefleksibilni“ i da im je „samo cilj da zadrže radno mesto“. Svakodnevni strah za radno mesto nije lični izbor nikoga od nas, nego bolna stvarnost Srbije koju vodi Aleksandra Vučić.

 

Za Socijaldemokratsku uniju,

Ivan Zlatić,

predsednik

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.