SRBIJA PRED DILEMOM: suverena zemlja koja gaji odnose sa svetom – ili pendrek-država jedne sve zatvorenije i rasističke EU?

1024 590 Partija radikalne levice

Na sastanku sa mađarskim predsednikom i austrijskim kancelarom, Vučić je najavio usklađivanje sa “viznim politikama” Evropske unije.

Već nedeljama unazad stižu pozivi od Beča, Berlina i Brisela kako Srbija mora da se uskladi sa restriktivnim viznim merama zapadnih zemalja. Hajka ide dotle da je austrijski dnevni list Der Standard izneo optužbe da Srbija “koristi migraciju kao oružje”, valjda u korist Rusije.

U Evropskoj retorici, svaki odnos između suverenih država koji nije sankcionisan od strane EU i SAD tumači se kao čin neprijateljstva – a ljudi koji traže bolji život proglašavaju se za nečije oružje i dobijaju bodljikave žice, puške uperene u njih, i brutalna prebijanja od strane policijskih snaga EU.

Globalna nejednakost stvorena je kolonijalizmom zapadnih zemalja, a danas se održava neoliberalnim svetskim poretkom koji iste ove zemlje promovišu i nameću. Masovne migracije su posledica te nejednakosti i ratova u koje su najčešće opet umešane zapadne zemlje. Uprkos tome, EU smatra da je dužnost država na njenoj periferiji da služe kao njeni panduri i graničari, i da one države koje odbiju da budu pendrek EU – ili prosto tome nisu dovoljno posvećene – maltene čine agresiju nad njom.

Vučić danas pokušava da se uklopi sa anti-migrantskom retorikom Evropske desnice, ali i da iskoristi strah i mržnju koja već neko vreme raste i politizuje se od strane desničarskih stranaka opozicije.

Danas, posle dve decenije tranzicije u blagodeti neoliberalnog kapitalizma pod okriljem EU, većina građana preispituje ostanak Srbije na “Evropskom putu”. Stav PRL je da Srbija ne treba da ugrožava odnose sa zemljama u usponu poput Indije i Kine, ali i mnogim drugim zemljama, kako bi podilazila sve otvorenije rasističkim politikama EU i ispunjavala njene sve destruktivnije hirove.

Zato pozivamo vladu Srbije da odustane od ovakvog “usklađivanja” sa ksenofobnom politikom zapadne Evrope i da je ne prati u njenu sve veću izolaciju od sveta.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.