Socijaldemokratska unija osuđuje zabranu ulaska Škeljzena Malićija u Srbiju

1024 640 Partija radikalne levice

 

Odluka policijskih službenika na administrativnom prelazu Merdare da zabrane kosovskom intelektulacu Škeljzenu Malićiju nastavak puta ka Beogradu, još jedan je u nizu nerazumnih poteza koji nanose štetu odnosima albanskog i srpskog naroda, i bez ikakvog osnova otežavaju naporne procese normalizacije koji su u interesu oba naroda. Škeljzen Malići je trebalo da govori na promociji knjige “Studija slučaja Pertej” u Centru za kulturnu dekontaminaciju, povodom dvadesete godišnjice događaja kojim je na najbolji način predstavljeno ono što spaja Srbe i Albance.

Država Srbija je danas poslala javnosti poruku da istaknuti kosovski mirovni aktivista i kritički intelektualac Škeljzen Malići nije dobrodošao govornik u Beogradu. Ta poruka nije istinita, i štetna je po neupitni interes našeg društva da živimo u miru i da gradimo odnose koji ce mir čuvati i ojačavati.

Posebno zabrinjava to što se zabrana ulaska Škeljzena Malićija u Srbiju dešava dok traju pregovori između Prištine i Beograda u situaciji kada bi vlasti morale naročito da rade na smanjenju međunacionalnih tenzija. Umesto toga, policija u Merdaru je postupila na način koji dodatno eskalira sukobe. Javnost Srbije treba najoštrije da osudi ovakvo postupanje i pokaže jasno opredeljenje za normalizaciju odnosa Albanaca i Srba.

Socijaldemokratska unija

Predsednik Ivan Zlatić

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.