SDU za smenu ministra Đorđevića

1000 525 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija snažno podržava zahtev portala bebac.com koji traži ostavku Ministra za rad, zapošljavanje i brigu o porodici Zorana Đorđevića i  traži od Ustavnog suda Srbije pokretanje postupka o oceni ustavnosti donetog Zakona, u skladu sa zahtevom Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Novim zakonom o finansijskoj podršci o porodicama, koje je pripremalo ministarstvo i odobrio ministar, a finalno ga svojim potpisom potvrdio Predsednik Srbije Aleksandar Vućić, urušava se pravni sistem Repulike Srbije, a porodilje, pogotovu one sa rizičnim trudnoćama u nepovoljan i opasan položaj.

Zakonom o finansijskoj podršci porodicama se između ostalog propisuje da se da plata porodilje računa kao srednja vrednost 18 mesečnih zarada ostvarenih u kontinuitetu a pre odlaska na porodiljsko bolovanje. U Srbiji, u kojoj veliki broj radnica radi na privremenim i povremenim poslovima, to u stvari za većinu od njih znači odustajanje od toga da ikada imaju decu.

Socijaldemokratska unija smatra da je i te kako potrebno da država podrži porodice koje se odluče da imaju decu, ali to se ovim Zakonom nikako neće postići i stoga je da se  potrebno što pre isti povuče a da odgovorni za donošenje snose i moralnu i političku odgovornost.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.