OSUĐUJEMO NAPADE NA NOVINARE I NOVINARKE

960 540 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija osuđuje napade na novinare i novinarke tokom protesta u prethodna dva dana.

Policijska brutalnost koju smo videli na protestima tokom prethodne dve noći nije zaobišla ni predstavnike i predstavnice medija koji su sa lica mesta izveštavali o dešavanjima. Policijski službenici su pendrecima napali novinara agencije Beta, kao i novinarke portala Nova S, dok su pokušali da spreče ekipu N1 da izveštava.

Batinaške grupe koje su ubačene među građane koji su mirno protestovali su napale novinare agencije Tanjug i RTS-a, dok su na zgradi RTV-a u Novom Sadu razbili stakla.

Zahtevamo od policijske uprave da sankcioniše svoje pripadnike koji su učestvovali u ovim incidentima, a građane koji učestvuju u protestima pozivamo da budu solidarni sa novinarima i novinarkama koji obavljaju svoje radne zadatke tokom protesta.

Medijske radnice i radnike pozivamo da angažovano i adekvatno izveštavaju o događajima u Srbiji i da se ne ustručavaju da jasno govore o policijskoj brutalnosti i isceniranim sukobima koji služe demonizaciji građana koji mirno izražavaju nezadovoljstvo politikama vlasti.

U Beogradu, 9. jula 2020. godine

Pres služba SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.