NEDOPUSTIVA HAJKA NA „ANTISRPSKE“ FILMOVE

260 209 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija oštro osuđuje stopiranje filma Mezimica i smatra da je reč o nedopustivom političkom pritisku na slobodu umetničkog stvaralaštva i nezavisnost ustanova kulture.

 

Smatramo da je novi Upravni odbor Filmskog centra Srbije olako podlegao neopravdanim desničarskim napadima na “antisrpske” filmove, započetim hajkom na film Teret Ognjena Glavonića, koje su potom scenaristu Mezimice, Dimitrija Vojnova, dovele do toga da se na sopstvenom scenariju potpiše pseudonimom, reditelja Nemanju Ćipranića da scenario izmeni, a producenta Svetozara Cvetkovića da praktično odustane od realizacije filma. Smatramo da je, nakon svega, izjava predsednice UO FCS Jelene Trivan kako je film Mezimica stopiran i “zbog sadržaja” primer cenzure kakav skoro nije viđen.

 

Socijaldemokratska unija smatra da je nezavisnost komisija Filmskog centra Srbije, koje odlučuju o raspodeli sredstava, ključna za izgradnju dobrog sistema kinematografije. Dosadašnji hvale vredni napori direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jevtića da se takav sistem izgradi sabotirani su isključivo političkim pritiscima vlasti i njoj bliskih filmadžija na članove komisija i nezavisnost rada FCS-a. Takvi pritisci nastavili su se hajkom na film Teret i sada su kulminirali skandaloznim stopiranjem filma Mezimica.

 

Socijaldemokratska unija poziva druge članove UO FCS, naročito one koji dobro poznaju istoriju naše kinematografije i bavili su se pitanjem zabrana u doba “crnog talasa”, da se ograde od izjave predsednice UO i podrže filmske autore koji su žrtve ogoljene cenzure. Takođe pozivamo druge filmske radnike da podrže svoje kolege, jer sutra i njihovi filmovi mogu postati nepodobni “zbog sadržaja”, rušenja ugleda Srbije, antisrpstva, ili bilo kakve kritike vlasti.

Info služba SDU

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.