ISTINA O 24 SLUČAJA

620 350 Partija radikalne levice

U ponedeljak 29. oktobra predsednik SDU Ivan Zlatić govoriće na panelu Centra za istraživačko novinarstvo “Istina o 24 slučaja”.

Ivan Zlatić je od 2003. do 2012. godine bio sekretar Saveta za borbu protiv korupcije i radio je na više Savetovih izveštaja o pojedinačnim slučajevima korupcije koji su rezolucijom Evropskog parlamenta 2011. godine imenovani kao “24 sporne privatizacije”.

Napori Saveta protiv privatizacione pljačke, udruženi sa borbama radnika i radnica (o)pljačkanih preduzeća, naišli su na surov otpor ne samo vlasti DS i DSS, već i celokupne liberalne klase Srbije, “nadležne” za definiciju “tranzicije” i njenih neprijatelja. Sturkture EU su rad Saveta i društvene borbe u eri privatizacije uglavnom ignorisale, stvarajući time prostor kompradosrkoj buržoaziji da sprovede projekat akumulacije kapitala kroz privatizaciju svim, pa i koruptivnim sredstvima. I da “usput” ostavi stotine hiljada ljudi bez ikakve perspektive, u snalaženju od doručka do ručka, u životu koji to nije. Izneverena očekivanja radnika i radnica Srbije iz 2000. godine da će se SPS-JUL pljačka zaustaviti, a privreda oporaviti, dovela su 2012. godine SNS-SPS na vlast.

Zakasnela i nejasna podrška EU radu Saveta i radničkim borbama, artikulisana kao zabrinutost za “24 privatizacije”, nije samo pomogla dolasku SNS na vlast, već je i utrla put Vučićavim zloupotrebi višegodišnjih antikorupcijskih napora za obračune sa političkim konkurentima i reketiranje njihovih finansijera. Istovremeno, sva preduzeća čiji su se radnici upustili u antikorupcijsku borbu, posle 2012. godine završila su u stečaju. Borci protiv korupcije u privatizaciji danas se bore za hleb na tržištu prekarne radne snage, a za krov nad glavom u solidarnim akcijama protiv privatnih izvršitelja.

Izneverena očekivanja radnika i radnica iz 2012. godine da će “razrešenje 24 privatizacije” sprečiti pljačku i sačuvati prava koja su se u tom trenutku još uvek mogle sačuvati, rodno su mesto cinizma koji danas onemogućava artikulaciju efektivne opozicije.

Nećemo naći izlaz dok ne budemo razumeli kako smo došli dovde.

Pozivamo vas na razgovor o “24 slučaja”.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.