Ekstremna desnica u Srbiji – ispostava evroatlanskog imperijalizma

842 595 Partija radikalne levice

Ekstremno desničarske partije, pokreti i grupe u Srbiji se već decenijama deklarišu kao patriotske. Međutim, njihovo delovanje poslednjih godina u potpunosti demantuje ove tvrdnje koje ostaju samo slovo na papiru. Njihova uloga u odbrani interesa kapitalista zapadnih sila sve je očiglednija.

Svoje postupke pravdaju na način što srpskoj javnosti pokušavaju da predstave jedan deo imperijalističke vladajuće klase kao „prijateljski nastrojen prema Srbiji“, pa to ističu kao razlog usvajanja vrednosnog sistema ekstremne desnice sa zapada, a vrlo često i otvorenu saradnju. Istina je da oni direktno služe interesima evroatlanskog imperijalizma i rade protiv interesa naroda Srbije.

Ove stvari izlaze na videlo u prvom planu na početku migrantske krize, gde ekstremno desničarske partije, pokreti i grupe iz Srbije staju iza parole „Defend Europe“, koja je nastala na zapadu. Tu u potpunosti prihvataju rasistički narativ zapadnih zemalja prema narodima trećeg sveta koji već vekovima živi a koji je nastao radi pravdanja kolonijalne pljačke resursa, zemlje i eksploatacije radne snage zarad bogaćenja kolonijalne elite. Imperijalistički monopoli zapadnih sila  koji nastaju sa razvojem kapitalizma zadržavaju ove sentimente iz potpuno istog razloga. Srbija je zemlja kapitalističke poluperiferije u kojoj se nakon pada socijalizma sprovodi tranzicija po diktatu finansijskih institucija evroatlanskih imperijalista. Kao takva, ona je upravo žrtva evroatlanskog imperijalizma, koji pod parolom „Odbranimo Evropu“ brane desničari u Srbiji od siromašnih izbeglica trećeg sveta, pretežno iz zemalja koje su razorene ratovima, sankcijama, i drugim ekonomskim pritiscima zapadnih sila. Najmoćnijim zemljama Evropske Unije odgovara da „prljav posao“ obavljaju siromašnije zemlje, pa tako desničari balkanskih zemalja među kojima je i Srbija dobijaju zadatak da „brane Evropu od migranata“ i na taj način pristaju na ulogu psa Čuvara Brisela, Berlina, Londona, Pariza, i ostalih imperijalističkih centara moći.

Moćne desničarske partije sa zapada po izbijanju migrantske krize finansiraju organizovanje ovakvih pokreta u Srbiji. Pored mnogih, tu je i „Generacija identiteta Srbija“ osnovana uz podršku desničara iz Francuske i Austrije. Ova nevladina organizacija je delovala u Srbiji nekoliko godina, šireći laži i dezinformacije o migrantima sa Bliskog istoka kako bi javnost u Srbiji okrenula u pravcu mržnje prema ljudima koji beže od rata. Članovi ove organizacije nisu prikrivali svoju saradnju sa zapadnim silama. Čak naprotiv, otvoreno su podržali određene strukture zapadnog imperijalizma poput Kancelara Austrije Sebastijana Kurca:

Dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD-u januara 2017. godine ekstremni desničari u Srbiji dobijaju vetar u leđa. Od tada otvoreno staju na stranu predsednika SAD-a, a svoju podaničku politiku maskiraju lažima o tome kako Donald Tramp navodno voli srpski narod i kako je bio protiv NATO agresije na SRJ 1999. godine, što je potpuna neistina budući da je prethodni amarički predsednik otvoreno zagovarao kopnenu invaziju na SRJ.

Ubrzo, među ekstremno desničarskim grupama postaju aktuelne teorije zavera koje se proizvode na zapadu, i od kojih svaka služi interesima evroatlanskog imperijalizma. Lažni navodi o vakcinama koje su veliko ljudsko dostignuće na polju suzbijanja brojnih zaraznih bolesti koje su harale čovečanstvom služe da uliju nepoverenje u vakcine među širom populacijom. Od toga imaju interesa privatne klinike i farmaceutska industrija zapadnih sila(protiv koje se ekstremni desničari navodno bore pod parolom borbe protiv „farmakomafije“) jer na tretmanima i lekovima koje nude mogu daleko više da zarade nego na vakcinama koje iskorenjuju bolesti. Lažne informacije o 5G mreži, (takođe produkt zapada) dolaze baš u trenutku kada Kina postavlja globalnu mrežu mobilne telefonije, i na taj način postaje konkurencija zapadnim kapitalistima koji su do sada držali monopol. Desničari u Srbiji i u ovom slučaju staju na stranu zapadnih kapitalista i postaju topovsko meso u globalnoj borbi evroatlanskog imperijalizma protiv Kine.

U martu 2020. Godine Američki desni ekstremista Robert Rundo nastanio se u Srbiju gde je i osnovao svoju firmu  „Vill2Rise“. Tada počinje sa finansiranjem desničara u Srbiji i zajedno sa njima učestvuje u akcijama skrnavljenja grobnice narodnih heroja u Beogradu, kao i spomenika „Večna vatra oslobodiocima Beograda“. Tom prilikom je reagovala i ambasada Ruske Federacije. Ovakvi „podvizi“ ekstremnih desničara u Srbiji jesu deo globalnog sukoba SAD-a sa Rusijom.

U svom podaničkom postupanju prema zapadnim silama otišli su toliko daleko da otvoreno podržavaju kolonizatore u Africi. Poslednjih godina nije retkost da upućuju javna saopštenja i podršku zapadnim kolonizatorima u Africi u sukobu sa obespravljenim lokalnim stanovništvom na čijim leđima profitiraju zapadne imperije

Kao što podržavaju zapadne kolonizatore u Africi, potpuno je jasno da će ove grupe podržavati i da podržavaju zapadne imperijaliste i njihove interese u Srbiji. Godinama upiru prste u neistomišljenike nazivajući ih „stranim plaćenicima“, dok zapravo uz finansijsku podršku evroatlanskog imperijalizma zastupaju njihove interese u Srbiji. Onima koji brane Zapadnu Evropu od siromašnih izbeglica sa Bliskog istoka, a istovremeno žele dobrodošlicu zapadnim kolonizatorima i imperijalistima u Srbiji reč „patriotizam“ služi samo za manipulisanje patriotskim osećanjima šire populacije. Ta reč u slučaju ekstremne desnice u Srbiji ostaje samo na papiru.

Mihajlo Nikolić

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.