Akcija – Stop privatizaciji Apoteke Beograd

1024 683 Partija radikalne levice

U nedelju 28. februara Gradski odbor PRL Beograd organizovao je akciju informisanja građana i građanki o najavljenoj privatizaciji Apoteke Beograd.

Gradske vlasti već dugo pokušavaju da pokrenu proces privatizacije jedine javne apotekarske ustanove u glavnom gradu. Nakon pritisaka inicijative Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd, koje je i Partija radikalne levice deo, privatizacija je odložena. Ipak, pretnja da stanovništvo Beograda izgubi javne apoteke i dalje postoji.

Zato smo izašli na ulicu i ispred apoteke „Matej Jovanović“ u Knez Mihajlovoj, koja je deo Apoteke Beograd i razgovarali sa zainteresovanim ljudima o tome zašto je privatizacija ove ustanove izrazito loš potez.

STUB POVERENJA I SIGURNOSTI

Sa 124 ustanove na teritoriji Beograda i preko 1.000 zaposlenih faramaceuta i tehničara, Apoteka Beograd važan je deo sistema javne zdravstvene zaštite. Prethodna godina nam je pokazala da samo jak sistem javnog zdravstva može da se uhvati u koštac sa velikim izazovima kakva je pandemija.

U javnim apotekama ste uvek sigurni da će vas uslužiti visokokvalifikovani kadar farmaceuta što je garant da ćemo dobiti stručne savete i informacije o lekovima i ostalim farmaceutskim proizvodima. Važno je naglasiti i da su uslovi rada u javnim apotekama bolji nego u privatnim.

REGULATOR CENA LEKOVA

Obzirom da Apoteke Beograd funkcionišu u sistemu javnog zdravstva u opštem interesu, one omogućavaju da farmaceutski proizvodi budu dostupni svima, a da njihova cena još uvek bude među najnižima u regionu. Izbacivanjem sa tržišta Apoteke Beograd ostaće nam samo privatne apoteke čiji je jedini interes profit.

GARANT DOSTUPNOSTI SKUPIH I SPECIFIČNIH LEKOVA

Za razliku od privatnih, javne apoteke imaju svoje laboratorije u kojima proizvode magistralne lekove ili lekove “po meri”, poput specifičnih krema, rastvora i kapi.

Skupi i neophodni lekovi za najozbiljnije bolesti poput karcinoma, epilepsije ili dijabetesa uvek se nalaze na lageru Apoteke Beograd, za razliku od privatnih u kojima se do ovih lekova teže dolazi. Takođe, Apoteka Beograd postoji u svakom delu grada, pa i u prigradskim naseljima gde privatne apoteke nemaju interes da rade.

ZAUSTAVIMO PRIVATIZACIJU APOTEKE BEOGRAD

Privatizacijom Apoteke Beograd ostali bismo bez važnog dela sistema javnog zdravstva. Dostupnost lekova bila bi dovedena u pitanje – sa jedne strane veliko je pitanje koliko bi lokacija na kojima se sada nalaze javne apoteke ostalo u istoj funkciji, dok bi, sa druge strane, cene lekova sasvim sigurno porasle, a kvalitet usluge opao. Problemi privatizacije su nam već poznati, a dovoljno je osvrnuti se na druge gradove u kojima su nestale javne apoteke.

Za više informacija o privatizaciji Apoteke Beograd pratite rad inicijative Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.