Za veće plate i zabranu rada nedeljom u trgovinama!

722 1024 Partija radikalne levice

Inicijativa za zabranu rada trgovina nedeljom u celoj zemlji potekla je iz kragujevačkog Saveza samostalnih sindikata Srbije i obuhvatila je sve maloprodajne objekte izuzev apoteka i benzinskih stanica. Dokument je zvanično upućen Republičkom Socijalno – ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine i predsednici Vlade Republike Srbije. 

Prema podacima sindikata, u trgovinskoj delatnosti u Srbiji radi oko 200 hiljada radnika od čega 70 odsto žena. Položaj zaposlenih u trgovini je u velikoj meri nezavidan, veliki broj zaposlenih obavlja posao sa samo dva slobodna dana tokom meseca, a sindikati smatraju da ne postoji ni efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Plaćeni kao da ostvaruju zakonsko pravo na 40-časovno radno vreme a sati prekovremenog rada se najčešće ne obračunavaju. Radnici/e u trgovini su tokom pandemije podneli sav teret i rizik snabdevanja naroda namirnicama. Oni i dalje imaju najniže plate, iako su vlasnicima doneli veliki profit i u doba pandemije. Prodaja nekih artikala je bila čak 700 puta veća, a trgovine su tokom marta imale promet koji je bio i više od 50% veći u odnosu na isti period prošle godine. Vlasnici ne dele ni zdravstveni rizik ni profit sa radnicama koje i dane vikenda provode na radnim mestima. I trgovinski radnici/e treba da imaju pravo da nedelju provedu sa porodicom u svojoj kući.

Socijaldemokratska unija podržava zahteve sindikata i smatra da se u toku epidemije koronavirusom pokazalo da rad nedeljom u trgovinama nije neophodan. Zabrana rada nedeljom bi bio prvi korak ka daljem otvaranju pitanja radnih prava ali i smanjenja radne nedelje na 36 sati koja nam predstoji u budućem periodu.

U cilju upoznavanja javnosti sa ovim zahtevima naše aktivistkinje i aktivisti će u nedelju od 12h na više lokacija deliti flajere i razgovarati sa zainteresovanima o ovoj temi. Slobodno nam se možete pridružiti u ovoj akciji na sledećim lokacijama:

Subotica: ispred supermarketa Maxi, Trg Cara Jovana Nenada,   
Voždovac: ispred supermarketa Maxi, Dragice Končar, naselje Braće Jerković,
Zemun: ispred supermarketa Idea, Robna kuća, Glavna ulica,   
Ruma: ispred supermarketa Idea, ulica 15. maja,   
Novi Beograd:  ispred supermarketa Maxi, blok 70,   
Novi Sad: ispred supermarketa Univerexport kod Spensa i Lidla kod kružnog toka,   
Požarevac: ispred supermarketa Idea u staroj robnoj kući u centru.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.