Osuda zastrašivanja aktivistkinja i aktivista sa Stare planine

518 587 Partija radikalne levice

Oštro osuđujemo pokušaj zastrašivanja aktivistkinja i aktivista sa Stare planine koji se svakodnevno bore protiv izgradnje mini-hidoelektrana!

U ponedeljak je poligrafskom ispitivanju podvrgnuta Milinka Minja Nikolić, šezdesetpetogodišnja aktivistkinja iz sela Temska, generalna sekretarka Saveza mesnih zajednica Stare planine i članica Glavnog odbora Socijaldemokratske unije. Protiv nje se vodi “predistražni postupak zbog krivičnog dela uništenje i oštećenje tuđe stvari”, a sve to samo zbog nekoliko reči tokom njenog govora septembra ove godine u Beogradu, na mirnom protestu protiv izgradnje mini-hidroelektrana. Milinka tom prilikom nije ispitivana ni u svom selu ni najbližem gradu već je odevedena u drugo mesto.

Ovo je isti šablon vršenja pritiska i zastrašivanja kakav smo već imali prilike da vidimo u selu Rakita gde su takođe ispitivane starije žene zbog navodnog pravljenja bombe, prinuđene da odlaze van svojih sela. Stalnim prijavama i pozivima za saslušanja policija pokušava da fizički, psihički i finansijski iznuri ljude koji su prinuđeni se bore za slobodne reke i slobodan pristup vodi koju koriste za osnovne potrebe. Važno je istaći da su svi protesti ovih ekoloških aktivistkinja i aktivista nenasilni, bez obzira na skandaloznu bahatost MHE investitora, provokacije privatnih obezbeđenja gradilišta i neadekvatne reakcije institucija.

Staroplaninke i Staroplaninci neće pasti na ovakve trikove koji jedino služe njihovom ućutkivanju. Svako ima parvo i dužnost da mirnim putem brani javni interes koji je u ovom slučaju jasno na strani zaštite životne sredine. Čiste planinske rečice i potoci moraju ostati zajedničko dobro za sadašnje i buduće generacije i ne smeju se zatvarati u cevi radi kratkovidih privatnih interesa inevstitora.

Solidarno stajemo uz našu drugaricu Minju, kao i uz sve ljude sa Stare planine i druge aktivistkinje i aktiviste širom Srbije koji se bore za isti cilj, očuvanje prirode i sela. Nadležnim organima ostavljamo da podrobnije istraže sve slučajeve u svim mestima u kojima je investitorima stradala imovina – nekoliko dana pred istek njihovih zakonskih obaveza. Svima koji prljavim igrama staju na put ovoj pravednoj borbi poručujemo da im to neće proći i da u celoj Srbiji nema dovoljno poligrafa da se ispriča cela istina o uništavanju prirode radi profita nekolicine.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.