BANKROT JUGOREMEDIJE UPOZORAVA NA BEZNAĐE KAPITALIZMA U SRBIJI

1024 768 Partija radikalne levice

Socijaldemokratska unija smatra da odlazak Jugoremedije u bankrot pokazuje najvažnije probleme bezizlaza u koji nas je doveo neoliberalni kapitalizam, i poziva sve progresivne snage u društvu da se okupe oko jedinstvene platforme protiv sprege domaće i strane oligarhije.

Podsećamo da je zrenjaninska fabrika lekova otišla pod stečaj 2012. godine zbog nemogućnosti da otplaćuje kredit koji joj je odobrila Hypo banka. Ovaj kredit je podigla radi investicije u usklađivanje proizvodnih pogona sa svetskim standardima. Ovo usklađivanje nije bilo hir akcionara i manedžmenta Jugoremedije, već obaveza koju su svim fabrikama lekova u Srbiji nametnule domaće vlasti i nadležne međunarodne institucije.

U svakom racionalnom političkom sistemu, takva razvojna investicija, koja je u slučaju Jugoremedije vredela deset miliona evra, morala bi imati podršku državnih programa za razvoj privrede. U Srbiji takvi programi ili ne postoje, ili se rasipaju na troškove velikih privatnih imperija koje nemaju nikakve veze sa razvojem. Zato je Jugoremedije morala da se zaduži kod Hypo banke po predatorskim uslovima da bi finansirala osetljivu razvojnu investiciju od koje joj zavisi budućnost.

Nakon što je investicija sa uspehom realizovana, vlasti u Srbiji su manipulacijom cena lekova spreile da Jugoremedija akumulira sredstva za otplatu kredita. Kao što su progresivni delovi javnosti odavno konstatovali, ovakva politika države prema Jugoremediji imala je dvustruku pozadinu: da Jugoremedija iz stečeja pređe pod kontrolu monopola koji vladaju farmacijom u Srbiji, i da se diskredituje najuspešniji primer da radnici, penzioneri i ostali mali akcionari mogu uspešno da odgovore najsloženijim privrednim i političkim izazovima.

Bankrotom Jugoremedije, i progonom njenog bivšeg rukovodstva koji još uvek traje, neoliberalni režim u Srbiji nam jasnije nego ikada pokazuje da nam je mesto u redu za jeftina radna mesta i da će svaki pokušaj da samo krojimo svoju sudbinu i živimo životom dostojnim čoveka biti surovo ugušen.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.