RADNICI EPS-A BRANE JAVNI INTERES

960 960 Partija radikalne levice

Radnici Elektroprivrede Srbije, okupljeni oko radnog tela “Jedinstvo Kolubara” najavili su radikalizaciju protesta i blokadu magistralnog puta u Lazarevcu kod jezera Očaga – u sredu, 17. maja u 17 časova.

Radnici EPS-a se bore protiv odluke da se preduzeće pretvori u akcionarsko društvo, čime se otvara put ka privatizaciji i pretvaranju naše javne elektroprivrede u elektroprivredu za profit – na štetu radnika i na štetu svih građana Srbije.

Kako upozoravaju iz grupe “Jedinstvo Kolubara”, privatni kapital – bio on strani ili domaći – će težiti da ostvari maksimalnu zaradu povećavanjem cene električne energije za narod, smanjenjem plata radnicima, i daljim degradiranjem njihovih radnih uslova.

Novi EPS će, nakon transformacije, moći da ukine brojne važne usluge pod izgovorom “neprofitabilnosti”, i neće biti dužan da garantuje isporuku struje u vanrednim okolnostima. Ovo je recept za dalji gubitak suvereniteta i za društvene katastrofe.

EPS se, kao i mnoga druga preduzeća, godinama razara lošom upravom – da bi se nametnula privatizacija kao “rešenje” i preduzeće potpuno otuđilo od društvenog interesa. Ovaj recept smo već bezbroj puta videli u privatizacijama preduzeća, ali i u privatizaciji nadležnosti suda, na kojoj je nastala štetna i po društvo otrovna institucija privatnih izvršitelja.

Partija radikalne levice podržava radnike EPS-a u njihovoj borbi! Pozivamo sve članove i simpatizere da svojim prisustvom podrže blokadu u sredu i dalje korake radnika EPS-a – kao i sve građane Srbije koji ne žele da se sutra probude u državi bez svoje elektroprivrede.

BUDI U TOKU!

Prijavi se na naš newsletter i budi u toku sa svim našim aktivnostima i novim sadržajem.